onsdag den 8. oktober 2014

Hit-weekend på Mandø - lørdag

Efter lang tids fuglekigningstørke, skulle den have gas i weekenden. Sammen med de to Aarhusbirdere, Stephan Skaarup Lund og Rasmus Due Nielsen, skulle der findes småfuglehits på Mandø. Fredag aften kørte jeg fra 9000 AA mod syd og hentede SSL og RDN i Aarhus. En halv time før midnat nåede vi Mandø, hvor vi mod sædvane havde indlogeret os i en hytte på campingpladsen, da der var optaget i de vante lejligheder på Æ Towt. Undertegnede blev placeret i enrum i stuen, mens de to turtelduer delte et mindre værelse, da begge mente, at min snorken ville holde dem vågne.

Ret veludhvilet vågnede jeg kl. 06.30, mens de to Aarhusbirdere begge havde sovet dårligt, da de ganske pudsigt åbenbart havde holdt snorkekonkurrence i deres lille aflukke og til min store morskab ikke rigtig kunne blive enige om, hvem der havde holdt hvem vågen...

Efter morgenmaden kørte jeg alene ned til Sydøstkrattet (aka Vireokrattet), hvor jeg ynder at luske. Således fandt jeg i 2012 en Tajgapiber på denne måde. Efter en ret tynd omgang lusk nordpå langs bydiget var jeg ved kl. 09.30 nået tilbage til syddiget og ville gå langs digegraven mod vest. Da jeg var nået op på toppen af bakken (der dannes af bydiget der smelter sammen med syddiget), hørte jeg et svagt tik og registrerede samtidig, at der fløj en lille fugl ud fra digegraven for at lande på indersiden af diget ca. 15 meter fra mig. Da fuglen efter nogle sekunders venten viste sig i græsset, skyndte jeg mig at skyde fem billeder på de tre sekunder, som fuglen var fremme, inden den forsvandt ind i det høje græs langs hegnet. Jeg kiggede hurtigt på displayet og kunne konstatere, at det dælme lignede en Dværgværling, selvom jeg kiggede på det på dårligste af de fem fotos.

Det sidste og dårligste af de fem fotos af Dværgværlingen.

Jeg ringede herefter med det samme til RDN og adviserede ham. Få sekunder inde i samtalen, hørte jeg dog et par tik og fandt hurtigt en småfugl, der tog højde og fortsatte ind over krattet, hvor jeg tabte den. Efter endt samtale gik jeg frem mod indersiden af diget, og som forventet var Dværgværlingen forduftet. Hele seancen tog nok kun et halvt minuts penge, og jeg nåede således aldrig at se fuglen i kikkert på jorden, men blot med det blotte øje og gennem kameralinsen.
I skygge nede i bilen kunne jeg nu på de andre fotos se, at fuglen var en fuldgod Dværgværling og fik den meldt ud via HHN.


Dværgværling, Sydøstkrattet, Mandø, 4/10-2014.

Foto af fundstedet for Dværgværlingen.

Fundet er det fjerde fund af arten fra Mandø. De tidligere fund er fra 2004, 2011 og 2013. Jeg har faktisk set alle fire fugle, som samtidig er de eneste Dværgværlinger, som jeg har set i mit liv. Dværgværlingen er lidt overraskende blot det tiende fund af en SU-småfugl fra om efteråret. De ti fund fordeler sig udover ovennævnte fire Dværgværlinger på to Tajgapibere (2012 og 2013), to Humes Sangere (2000 og 2004), Stribet Sanger (2006) og Rødøjet Vireo (2011). Faktisk har jeg som eneste person set alle disse fugle, og med weekendens fund af Dværgværlingen står undertegnede for en femtedel af de ti fund. Det samme gør  øvrigt Mads Bunch Jensen med begge fund af Humes Sanger.

Vandrefalk, adult jagende Viber, Syøstkrattet, Mandø, 4/10-2014.

Huldue, Syøstkrattet, Mandø, 4/10-2014.

Efter morgenens succesfulde tur kørte jeg øst på langs diget for at tjekke hegnspæle og diget for sjove bynkefugle, tornskader, stenpikker, pibere mv. Ved den nordøstlige klæggrav mødte jeg Tim Hesselballe Hansen. Vi luskede lidt rundt, og i et lille hegn lykkedes det THH at finde en Skovhornugle. Sigrid Kistrup Ilsøe blev tilkaldt og fik sig et længe ventet nyt Mandø-kryds.

THH fotograferer Skovhorn.

Skovhornugle, Nordøstlige Klæggrav, Mandø, 4/10-2014.

Efter endt frokost på campingpladsen kørte SSL og RDN ud og så uglen, mens jeg luskede rundt i byen. Herefter lavede vi fælleslusk på det vestlige forland, hvilket faktisk gav mængder af fugle. Rørspurve og finker dominerede, men der sås også flere Sangdrosler, Munke, Rødhalse, Jernspurve, Engpibere og Gransangere. Bedste fugl blev en sen Vendehals.

SSL og RDN lusker efter locustellaer.

Rørspurve, vestlige forland, Mandø, 4/10-2014. Bemærk den meget lyse farve på fugle til venstre i collagen. Sibirisk Rørspurv kunne dog udelukkes på store flankestriber, størrelsen, manglende grå centre på mellemste dækfjer samt på kaldet.

Hedelærke, vestlige forland, Mandø, 4/10-2014.

Vendehals, vestlige forland, Mandø, 4/10-2014.

Efter endt fællestramp luskede jeg igen rundt i byen og fandt bl.a. en smuk Rødtoppet Fuglekonge, hvilket nok var dagens tredje fugl i byen, da SKI tidligere på dagen havde haft to fugle andre steder.

Rødtoppet Fuglekonge, "den sorte gryde", Mandø by, 4/10-2014.

SSL og RDN socialiserer, mens vi venter på vores aftensmad bestående af fiskefilet og pommes frites på Mandøcentret. Som det tydeligt fremgår af fotoet, så herskede der opløftet, grænsende til euforisk, stemning omkring middagsbordet, idet mine to venner synligt havde svært ved at kontrollere deres glæde på mine vegne over dagens fund af værlingen.

2 kommentarer:

  1. Hej Rune og tillykke. Må komplimentere dig for din "skyd først, spørg bagefter"-approach. Jvf gårdsdagen SSM, så husk aldrig at have kameraet længere væk end det kan nås med højre arm:-) VH Jan.

    SvarSlet
  2. Hej Jan og tak.
    Jeg var også selv tilfreds med min ageren i ovennævnte situation, især set i lyset af, at jeg ikke havde fået andre chancer for fotos, såfremt jeg havde kigget på fuglen først.
    Hvis det derimod havde været en Gulbrynet Værling eller en anden mega-værling, som ville være ny lifer, ville jeg nok have stået med en ret ambivalent følelse, da jeg jo gerne vil se fuglene også.
    Mvh Rune

    SvarSlet