lørdag den 5. maj 2012

Balkanvip på Grenen

Store Bededag, 4/5, var jeg taget til Skagen sammen med Dupont & Dupont aka SKr & KBC. Inden vi nåede obsposten på Verdens Ende havde vores hold produceret, idet Kenneth og Søren havde flushet en Vendehals fra Sylviastien. Morgenobsen var præget af dis og havgus, hvilket lagde en dæmper på trækket. Sigten på Grenen var dog fin modsat på Nordstrand, hvor indtil flere erfarne Skagens-farere havde fejlplaceret sig i den lette vestenvind.

Klokken 07.15 hører jeg et rullende vipstjertkald i retning af den nye strandeng, hvilket jeg råber op om. De fleste finder hurtigt fuglen, som kommer lige hen over hovedet på os. Alle er hooked på, at nu kommer der en Citron, og det eneste, der mangler, er at få sat køn på dyret. Fuglen kommer lige hen over hovedet på os på obsbakken, og der er enighed, om det ikke er en han, hvorfor det må være en hun Citronvip. Jeg selv ser den kun lige nede fra og kan ikke se andet end undersiden på fuglen. Idet fuglen flyver væk forsøger folk uden held at få fotos, men heldigvis vender fuglen over den gamle strandeng og laver endnu et trækforsøg forbi obsposten. Nu ses fuglen bedre og folk begynder at tale om sort hætte, og der bliver mumlet feldegg fra flere, ligesom det går op for fx RoC, Sakari Kauppinen og undertegnede, at stemmen ikke er spot-on for citron, da den mangler det såkaldte Skovpiber-agtige/elektroniske element i kaldet. Heldigvis får flere birdere (SKr, KBC, Flemming Nielsen og Niels Bahl) fotos af fuglen, hvoraf SKr's er de bedste. Ganske snarrådigt (hvis jeg selv skal sige det) optager jeg stemmen med videofunktionen på den Nokiatelefon, som jeg bruger til digiscoping. Idet jeg bruger tid på dels at optage stemmen og dels på at pege på fuglen, så SKr kan få fotos, bliver jeg nok desværre en af dem, der får set fuglen dårligst. Efter at have rundet obsposten for anden gang flyver fuglen ind mod byen og forsvinder bag museet, idet den måske går til rast. Der bliver hurtigt kigget billeder igennem, hvilket afslører en fugl med sort hætte, hvilket i kombination med stemmen er ensbetydende med feldegg.
På kameraets display lignede fuglen umiddelbart en han, men i fuld opløsning ses, at struben på fuglen er hvidgul, undersidens gule farve er lidt fesen og hætten ser ikke knaldsort ud. De fleste 2K hanner af feldegg ligner meget adulte hanner omend Pipits & Wagtails siger følgende om feldegg 2K han: "Some first-summers also show a whitish upper throat and/or white submoustacial stripe, thus becoming closely similar to "melanogrisea"". På den aktuelle fugl er mere end blot det øverste af struben hvidlig, ligesom hætten ikke ser knaldsort ud, derfor bør fuglen være en hun. Angående alderen på fuglen, så er det umuligt at konkludere noget med sikkerhed, men fuglens svingfjer ser umiddelbart meget friske og intakte ud, hvilket passer bedst på en 3K+ fugl, hvor 2K fugles juvenile svingfjer er af en dårligere kvalitet og derfor ofte mere slidte. Rent intuitivt så synes det også mere sandsynligt, at en ældre hun udviser en mere hanlignende dragt end en 2K hun, men hvorvidt denne følgeslutning holder vand, er jeg langtfra sikker på, men vil forsøge at dykke ned i litteraturen for at se, om der står noget om det.

Sorthovedet Gul Vipstjert (Motacilla (flava) feldegg), 2cy+ female, Grenen, Skagen, 4/5-2012. Fotoet er venligst udlånt af SKr. Se hans Pbase hér.


 Video med fuglens kald. Der høres i alt ca. 7 kald fra fuglen på videoen.


Sonogrammer over kaldet af feldeggen fra Skagen sammenlignet med kald af Citronvip, feldegg fra Eastern Vagrants og diverse kald af flava/thunbergi.
Resten af dagen gik med obs rundt omkring i Skagen, hvilket resulterede i to arter glenter, Vandre-, Dværg og Lærkefalke, flere Havørne, vores første Brogede Fluesnapper, en Sortrygget Vip (kun set af KBC+SKr) samt ikke mindst en tillidsfuld Vandspidsmus fundet af SKr. Efter Skagen blev forladt ved fem-tiden tjekkede vi Skansehavnen ved Frederikshavn og Lyngdrup Bæk ved Hjallerup. Nedenunder ses lidt stemningsfotos fra dagen.
Prins Ingolf aka RoC sammen med JoK på kontoret på Verdens Ende. Rolf har sparehandskerne på for tiden og har efter eget udsagn bl.a. fravalgt at sende sms'er og foretage opkald, at modtage SUB-meldinger på det nødlidende DOFcall, har solgt sit normale skop og har desuden fravalgt tandlægebesøg gennem en nu længere årrække.
Glade birdere fra Aalborg og omegn samt KBC og SKr på Grenen. Fra vesntre: Anton Thøger Larsen, KBC, Martin Lundholm, SKr og Børge Søndergård.
Jørgen Hulbæk indtager absint på "Saftevandsbakken". Efter meldinger om en rødbrystet fluesnapper og flot han Steppehøg på Rørvig skulle sorgene druknes, som han sagde.....
Sortrygget Hvid Vipstjert (yarellii), hun-type, Buttervej, Skagen, 4/5-2012. Foto: KBC. Se hans pbase her.
Nordlig Gul Vip (thunbergi), 2K? han, Farmerstien, Skagen, 4/5-2012. Gule vipper på græsmarker med mælkebøtter er nu engang noget af det allerbedste ved foråret....
Vandspidsmus (Neomys fodiens), Skagen Losseplads, 4/5-2012. Ny pattedyrart for os alle tre. Se SKr's foto af samme kræ hér.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar