lørdag den 18. oktober 2014

En kæmpeflok

Efter at sygdom havde præget min familie i det meste af uge 41 og 42, tog jeg i går en fridag fra arbejde for at dedikere den til, hvad der nok bliver en af efterårets sidste feltdage for mit vedkommende. Jeg har således overhovedet ikke løftet kikkerten siden forrige weekends tur til Mandø.

Turen gik til Tranum/Ejstrup Strand, hvor jeg startede med at luske langs Sandmosevejen med udgangspunkt i Campingpladsen. Der var en del småfugle dog ikke prangende, således lidt Rødhalse, mejser, overflyvende gråsiskenser og nogle rastende Stilitser i den tætte tåge denne vindstille morgen. Klokken lidt over halv ti hører jeg nogle meget svage kald, som jeg straks mistænker for at være fra Storpiber. Jeg kan høre, at der er to fugle, og går i rask tempo de ca. 300 m frem mod det åbne areal, hvor det lød til at stemmerne kom fra. Her laver jeg playback, og hurtigt flyver der to Storpibere rundt om ørerne på mig. De flyver rundt i længere tid for til sidst at lande ret langt mod sydvest bag nogle klitter.

Storpiber, Tranum Klit, Brovst, 17/10-2014.

Efter lidt over en halv times tid støder PHK til og i løbet af den næste times tid ser vi Storpiber yderligere tre gange. På et tidspunkt letter en kaldende Storpiber fra området nord for vejen og flyver langt mod nordøst ind i det militære skydeterræn. Den får følgeskab af to andre fugle, hvor af den ene klart er en Engpiber, mens den anden fugl ligner Storpiberen i form og størrelse.
Dette  overrasker os ikke, da jeg jo allerede tidligere har set to Storpibere, men da endnu en Storpiber kaldende letter og derefter flyver samme retning, som de andre to fugle, bliver det rigtig interessant. PHK kan se, at to andre fugle flyver op, da den sidste fugle lander i klitterne mod øst. Denne sidste Storpiber kunne jeg i øvrigt høre på svagt på op til 600 meters afstand i det vindstille vejr!

Summa summarum, så tror jeg, at der var tre forskellige Storpibere på lokaliteten, men helt sikker kan jeg ikke være. Den største flok hidtil registreret i DK er fire fugle i Skagen sidste år primo november. I dag lørdag er der to fugle pp. på lokaliteten bevidnet af min far samt de to DK-krydsende birdere Søren Knorr Søndergård og Morten Christensen. Storpiberne ved Tranum udgør i øvrigt det indtil videre eneste nordjyske fund i år uden for Skagen. I det hele taget har 2014 markeret sig som et ret dårligt år for arten i DK.

Jeg fik optaget kaldene fra de fugle, hør disse i nedenstående optagelse lagt ud på XenoCanto.
De gule tegnestifter markerer, de steder, hvor der Storpibere i går.

1 kommentar:

  1. Hej Rune

    Vi havde engang, tror det var efteråret 1987, også en flok på 4 rastende fugle på Langli.

    SvarSlet