torsdag den 26. september 2024

Oplevelser i Store Vildmose marts - august

Nordjylland fik i vinter en ny fuglelokalitet i form Ringfenner i Store Vildmose, hvor der er gennemført et naturgenopretningsprojekt med vådgørelse af tidligere afgræsningsenge og græsmarker. Det har bevirket, at Store Vildmose er blevet besøgt langt flittigere af både mig og andre fuglekiggere i 2024 indtil videre. Nedenfor ses et kort over de vigtigste lokaliteter i Store Vildmose.

Kort over Store Vildmose. Den blå streg mod vest er Ryå. Arealerne langs Ryå er oversvømmet store dele af vinter/forår, især området ved Debeleng er permanent vådt fra november-marts.

I det nedenstående følger mine bedste fugleoplevelser i Store Vildmose i 2024 - so far.

Hvidsisken, 2 hanner, Biersted, 15/3-2024. Arten er blevet degraderet til race i den seneste IOC-opdatering.

Sølvhejrer, Toftegårds Enge, Ryå, 15/3-2024.

Både engene langs Ryåen og Ringfenner bød på solide mængder svømmeænder i foråret, men både Amr. Pibeand, Amr. Krikand, Sortbrun And og Blåvinget And glimrede ved deres fravær. Op til små 2000 Pibeænder sås på Ringfenner, mens det maksimale antal Krikænder nok var ca. det halve. Den sjoveste svømmeand, som jeg kunne opdrive i Store Vildmose var en hybrid Grå- X Pibeand, som først sås ved Toftegårds Enge 15/4 og siden ved Ringfenner i ultimo april - primo maj.

Besøget 15/4 var i forbindelse med feltarbejde i den nordlige del af Store Vildmose. Ved Ny Hammelmose Mark var der på en enkelt mark, hvor en traktor kørte og pløjede, hele 210 Sildemåger og blandt dem imponerende tre forskellige Kaspiske Måger. Mens sad jeg i bilen og skopede vipstjerter på marken, åbenbarede en flot han Lapværling sig pludselig på marken. Arten er blevet tiltagende sjælden de senere år, således er blot to forskellige fugle rapporteret i DOFbasen fra DOF-NJ i første halvår!!
Lapværling, Ny Hammemose Mark, Store Vildmose, 15/4-2024.

 

Ultimo april var jeg flere gange oppe i nærheden af Store Vildmose i forbindelse med arbejdsopgaver (løgfrølyt i vandhuller). I den forbindelse fandt jeg tre forskellige Plettede Rørvagtler - to ved Ringfenner og én ved Stokenge ude langs Ryå. Det lykkedes mig sågar at se en af fuglene ved Ringfenner, idet den landede i en kanal klods op ad Biersted Mosevej og svømmede rundt i min lygtes skær et par sekunder, inden den fortrak ind i noget nyopvokset pilekrat.


Fra starten af maj begyndte der for alvor at ankomme vadefugle til området, især sås flotte antal af Tinksmede (max 260 11/5) og Temmincksryler (max 65 13/5). Det kastede også en række sjældne fugle af sig, således lykkedes det mig at finde både Tredækker, Stribet Ryle og Kærløber på lokaliteten, mens andre sjældne fugle var Sort Ibis (kun set 24-25/5), Sort Stork (kun set af en observatør 12/5) og et par Stylteløbere (fundet af Ejnar Flensted-Jensen), der uden held gjorde yngleforsøg i perioden 22/5-17/6. De to Stylteløbere var med en god sandsynlighed identiske med to fugle, som jeg fandt ved Filsø 18/5!
Tredækkere, Ringfenner, Store Vildmose, 3/5-2024. To fugle sås på denne dato.

Selfie med KO lige efter vi har flushet to fine Tredækkere, Ringfenner, Store Vildmose, 3/5-2024.

Stribet Ryle, Ringfenner, Store Vildmose, 6/5-2024. Min niende selvfundne Stribede. Fuglen stod mutters alene i kanten af en de større søer på østsiden af Biersted Mosevej. Hør desuden lydoptagelse af fuglen på DOFbasen.
Ringfenner, 6/5-2024.


Dværgmåge, Ringfenner, 25/5-2024. Mod forventning sås ingen sjove moseterner på lokaliteten i foråret, men fire gennemtrækkende, kaldende Dværgmåger lugtede lidt derhen ad.

Kærløber, 2 ex., Ringfenner, Store Vildmose, 25/5-2024. Én fugl sås 24/5, mens to fugle sås om aftenen 25/5, hvor de til sidst tog højde med Almindelige Ryler og forsvandt mod nord, ivrigt kaldende.


Desværre blev juni og juli meget våde, hvilket resulterede i, at mængden af mudderflader på Ringfenner blev kraftigt decimeret. Deraf fulgte, at der var længere mellem snapsene henover sommeren. Det sjoveste blev således en Islandsk Stor Kobbersneppe og en Sorthovedet Måge. Desuden sås ganske pudsigt både Muldvarp og Grævling ved højlys dag på Ringfenner.


Sorthovedet Måge, 2K, Ringfenner, Store Vildmose, 2/7-2024.

Grævling, Ringfenner, Store Vildmose, 2/7-2024.

I august var der kommet så meget vand og vokset så meget vegetation op, at vadefugle ved Ringfenner var svært at have med at gøre, men til gengæld fik jeg en uventet oplevelse i form af et ynglefund af Krikand, idet en hun sås svømmende rundt med halvstore ællinger.
Krikand, hun med ællinger, Ringfenner, 12/8-2024.

Ultimo august havde jeg yderligere feltarbejde i perferien af Store Vildmose, hvilket gav mig mulighed for at kigge lidt i området efter endt arbejdsdag. Dette gav tre unge Islandske Store Kobbersnepper og en Tredækker (der sås på to datoer) ved Stavad Enge, der ligesom de øvrige områder langs Ryåen var midlertidigt oversvømmet i forbindelse med nogle meget kraftige regnskyl. Enkelte Sølvhejrer sås ligeledes langs Ryå i denne periode. Det er utroligt, som denne art bare er blevet noget man kan forvente at se i mange vådområder over de seneste par år...
Tredækker, Stavad Enge, 1/9-2024.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar