søndag den 22. januar 2023

Diverse juli-okt 2022

Som jeg indledte det forrige blogindlæg, så sent bedre end aldrig. I det nedenstående følger lidt fotos og video af de mest spændende fugle, som jeg har set i juli-oktober i indeværende år.

Juli: Måneden gik næsten udelukkende med vadefugleobs især i Bygholm Vejle og Ulvedybet samt en enkelt tur til Agger Tange i arbejdsregi. Både Ulvedybet og Bygholm var gode i starten af måneden, og mens vadefladerne ligeså stille forsvandt fra Bygholm forblev dybet utrolig godt dog med stor afstand til fuglene. En enkelt tur til Hirtshals sidst på måneden gav et par Kaspiske Måger og en underligt afvigende Sølvmåge.

August: Også i denne måned havde jeg monitering i Thy og kom derfor flere gange forbi både Vejlerne og Agger Tange. Det gav godt med Rovterner på Bygholm (op til seks fugle) samt en Stribet Ryle i Vestsøen på Bygholm fundet af Henrik Læssøe (jeg havde tjekket lokaliteten få timer inden :-/).

Desuden bød måneden på en skuffende havobs ved Hanstholm 6/8 samt i alt fem Tredækkere. En særdeles produktiv tur til Ulvedybet en af de allersidste dage af måneden gav både Aftenfalk og Pomeransfugl.

På ovenstående video høres kaldet fra Stribet Ryle.

Tredækker, Debelenge, Ryå, 11/8-2022.

Dobbelt op på Tredækker, Nørreådalen ved Tapdrup, Viborg, 25/8-2022. I alt så jeg hvad der nok var fire forskellige Tredækkere i Nørreådalen i forbindelse med feltarbejde ultimo august.

Aftenfalk, 1K, Pumpehuset, Ulvedybet, 28/8-2022.

 
Pomeransfugl, Gjølvej, Ulvedybet, 28/8-2022.
 

September: Overskrifterne denne måned var Steppehøg og Rødpiber i Ulvedybet samt en Amerikansk Sortand fundet af Ragnar Smith ved Hirtshals Havn.

Se desuden indlæg om Blåstjert ultimo september her.

Kaspisk Måge, 1K, Hirtshals Øststrand, 5/9-2022.


 

Oktober: Måneden bød bl.a. på en enkelt havobs en legendarisk mini-weekend tur til Agger, en Isabellastenpikker fundet af PHK ved Tranum et tamt felttræf. 


Sorthovedet Måge, 1K, Korsø, Thy, 6/10-2022.

I weekenden skulle jeg til arrangementet Heavy Agger, hvor jeg sammen med ligesindede skulle birde og hygge. Blæsevejret gjorde, at jeg udskød min ankomst til lørdag eftermiddag, hvor jeg så til gengæld fik rigtig travlt med at komme afsted, idet der var blevet fundet en Gul Sanger af Jan Drachman i sommerhusområdet på Agger. Det lykkedes ikke på førstedagen at se fuglen, men om søndagen fremviste den sig flot for horder af twitchere, mig selv inkluderet. At Morten Jenrich og Arne Urvang så ovenikøbet pillede en Schwarz Løvsanger ud af nettene gjorde bare weekenden mere vanvittig.

Gul Sanger, 1K, Agger, 9/10-2022.


Schwarz' Løvsanger, Agger Tange, 9/10-2022.
Gul Sanger - twitchere, Agger, 8/10-2022.

Team Heavy Agger fejrer Gul Sanger.

Gul Sanger-finderen Jan Drachman foreviger Schwarz' Løvsanger-twitchere.

Schwarz' Løvsanger-twitchere.

Morten Jenrich Hansen holder Schwarz' Løvsanger.

I forbindelse med felttræf i Blåvand havde vi sammen med SSL og familie lejet sommerhus hele ugen. Ugen var fuglemæssigt en skuffelse med alt for megen vind og ingen mulighed for tid i felten på de mere stille dage grundet børnefødselsdage. 

Fin placering i første række ved Hvidbjerg Strand.

Der kunne havobses fra 1. sal. På trods af en del tid investeret gav det ingenting, og der lå heller ikke rigtig nogen havdykænder ud for sommerhuset.

Hvidbrynet Løvsanger, Hvidbjerg Strand, 19/10-2022. Tavs fugl spillet frem med mobgang.

Rødhalset Gås, Hvidbjerg Strand, 20/10-2022. Kom trækkende i ensom majestæt og blev først meldt fra Kallemærsk Hede.

Rødtoppet Fuglekonge, Hvidbjerg Strand, 20/10-2022. Spillet frem med mobgang.

Sibirisk Gransanger, Hvidbjerg Strand, 21/10-2022. Tavs fugl spillet frem med mobgang.

SSL udpeger pletvagtel. Ny "se-art" for SSL og vist også for mange andre felttræfdeltagere. Blot den anden jeg ser, den første var i august/september 2000 ved Lyngdrup Bæk syd for Hjallerup, hvor en fugl kunne ses i over en måned i en lille mose.
 

Plettet Rørvagtel, 1K, Grønningen, Blåvand, 21/10-2022. Vel et af de seneste fund af arten i DK.

Resten af oktober bød på enkelte småture i Vendsyssel samt masser af Silkehaler i Aalborg samt ganske overraskende en Hvidsisken i Hasseris.

Sibirisk Gransanger, Hou, 23/10-2022. Tavs fugl spillet frem med mobgang.

Hvidsisken, Hasseris, 30/10-2022. Set i en lille flok flammea blot 200 meter fra matriklen under en tur til parken med svigerfamilien fra Kbh. i forbindelse med børnefødselsdag. I øvrigt den eneste flok af gråsisken, som jeg fik tjekket i 2022.

Tajgasædgås x 2 med Kortnæbbede Gæs, Lerup Klit, Tranum, 31/10-2022. Det er ikke ubetinget let at finde denne art udenfor de vante lokaliteter i fx Lille Vildmose, Tjele-området og Thy. Samme dag gav desuden en sen Stenpikker, Store Korsnæb, 3 Enkeltbekkasiner og nogle Bjergpibere i Tranum-området.

November og december bød samlet på højst fem timers fuglekig af små 1-2 timers ture i det nordjyske og gav følgeligt heller intet udbytte.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar