søndag den 8. januar 2012

Kumliens

Efter de nærmest uendelige lavtryk, der er rullet ind over Skandinavien den sidste måneds tid, skulle weekenden bruges på at finde hvide måger. Sagen er nemlig den, at Hvidvinget Måge i den grad var "most wanted" på min mangellisten på min ædelartsliste. Derfor rullede jeg søndag ud til Hanstholm, hvor der endnu ikke har været meldt Hvidvinget Måge denne vinter. Efter at have set to Gråmåger (2K-3K) fandt jeg midt i en telefonsamtale med Peter Maura en afvigende lys måge i mågeflokken ved åen syd for havnen. Først afskrev jeg fuglen som en misfarvet sølvmåge, da den ikke virkede synderligt meget mindre end de omkringstående individer af denne art. Men efter lidt skrutinisering gav den alligevel et Hvidvinget Måge-agtigt jizz især mht. næbbet og jeg blev hurtigt sikker på, at alligevel måtte dreje sig om en Hvidvinget Måge. Fuglen sås på stor afstand, men hånden virkede på en eller anden måde ikke renhvid. De næste tre kvarters tid sås fuglen på stor afstand, men hele tiden dårligt og mest forfra, hvorved hånden ikke kunne ses særlig godt. John Kyed kom til og så også fuglen på stor afstand. Uden held forsøgte jeg at komme tættere på fuglen, men den forsvandt i mågevrimlen ude på havet. Heldigvis genfandt JKy fuglen flyvende tættere på havnen, men klokken var nu næsten 16.00 og lyset dårligt. Til sidst stillede den sig på et opfyldsareal nedenfor os, og nu kunne vi konstatere det, som jeg havde haft mistænkt, nemlig at der var grålige tegninger yderst i hånden, hvor Hvidvinget Måge normalt er renhvid. På flugtfotos kan der ses lidt mørkere grå tegninger på de fire yderste håndsvingfjer, hvilket burde indikere en sikker Kumliens Måge - en race/hybridform, der endnu aldrig er truffet med sikkerhed i DK....

Ovenstående fotos er alle taget af John Kyed.

I det nedenstående kan fem videoer og tre billeder af mine egne ses. På den første video synes jeg selv, at den grå hånd med hvide apicalpletter ses ret tydeligt.1 kommentar:

  1. Tillykke med den!

    Ja, der ser ikke ud til at være meget at rafle om - en god kumlien's måge! Den ser jo også ud til at have sport af et distinkt halebånd, hvilket også peger på kumlieni.

    Mvh SiO

    SvarSlet