lørdag den 5. juli 2014

Blast from the past - Terekklire

På denne dato for ni år siden fandt jeg en Terekklire på Bygholm Vejle. Primo juli 2005 blev tilbragt på feltekskursion til Vejlerne med faget Sø-økologi på Aarhus Uni, hvor jeg dengang slog mine folder. Med på ekskursionen var også de to Aarhusbirdere, RDN og SSL.
Flere af dagene var præget af tungt vejr, således også den 5. juli, hvor det fx væltede ned fra himlen med Hvidklirer og Tinksmede, mens vi lavede feltarbejde ved Kraphuset.
Efter endt feltarbejde denne dag, fik vi allernådigst tid til at køre en eftermiddagstur og birde lidt.Vi skyndte os ned på Bygholmdæmningen for at kigge vadere igennem. Efter lidt tid spottede jeg mellem vestsøen og midtsøen en mindre klire på stor afstand på (400+ meter). Fuglen gik og vippede med bagenden, og jeg nåede akkurat at tænke Mudderklire, inden fuglen sekundet efter lettede og fløj et par meter og afslørede hvid vingebagkant og grå ryg! Jeg gjorde RDN og SSL (sidstnævnte gik på den fjordsiden og fotograferede Havterner!) opmærksom på fuglen. Efter lidt tid kunne vi se flere og flere detaljer på fuglen. Jeg var sikker på Terekklire, men altid forsigtige RDN syntes, at vi skulle vente med at sende den ud. Vi kontaktede derfor HHN, som kom og verficerede fuglen 110%. Herefter dukkede små 15 twitchere op, men fuglen forsvandt senere på aftenen, idet ofte uheldige SSC ikke fandt fuglen ved 20-tiden om aftenen.
Terekklire, Bygholm Vejle, 5/7-2005. Dogmedigiscopingcollage.

Feltskitse til SU-beskrivelsen.


Fra venstre mod højre: Undertegnede ni år yngre end nu, Tue Skov og Jørgen Peter Kjeldsen.
Fra venstre mod højre: Jørgen Peter Kjeldsen, Thomas Maigaard, Morten Kirk og John Kyed.


Fra venstre mod højre: SSL's trøje, Tue Skov, RDN, Jørgen Peter Kjeldsen, Morten Kirk og John Kyed.

Fundet udgjorde det niende og sidste nordjyske fund. Det er med andre ord på høje tid med en ny nordjysk Terekklire. De ni fund er som følger:

5/7 2005: Bygholm Vejle
5/5 2004: Tusholm, Læsø
8/6 2002: Rærup Slambassiner, Vodskov, Aalborg
11/9 2001: Bygholm Vejle, Vejlerne
15/5 1998: Bygholm Vejle, Vejlerne
27-28/5 1990: Agger Tange
15-17/7 1986: Holmtange, Vejlerne
16-17/6 1979: Jerup Strand
20-21/9 1973: Blokhus
Googlekort over de nordjyske fund af Terekklire.

I det nedenstående følger lidt fotos fra feltekskursionen:
 SSL forrest og instructor Jens Bagger bagerst med Thomas Maigaard i midten.

Fra venstre mod højre: SSL, Thomas Maigaard, instructor fra Uruguay Maizena og RDN ved Krapdiget. SSL og Thomas konkurrerer i, hvem der kan få flest myggestik!

 Afslutning, 8/7, ved Klim Strand med øl, boldspil, badning og hygge!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar